Oletko perinteinen herkuttelija vai kokeilevan keittiön ystävä?

Lohi, savukalat ja sillituotteet, ah! Vesi herahtaa kielelle jo näistä joulupöydän klassikoista kirjoittaessa. Erityisesti graavilohi on monien herkuttelijoiden must have jouluaterialla – mutta mitä jos tänä jouluna kokeilisitkin klassikkoa villillä twistillä?

Kalat ovat jouluaterian tähtiä perinteisesti pääruoan yhteydessä, ja ne ansaitsevatkin paikkansa kinkun ja laatikoiden rinnalla. Ihanat kalapalat sopivat kuitenkin myös alkupalalautaselle, ja alkupalalautasen todellisen katseenvangitsijan loihdit värjäämällä graavilohiruusukkeet yllätyksellisiin väreihin!

Hentoa punaa tai villiä purppuraa!

Graavilohen värjäämiseen on paljon vaihtoehtoja: esimerkiksi vadelmalla saat loheen hentoa punaa ja mustikalla muutat graavilohen pinnan jännittävän sinertävän violetiksi. Eikä kannata unohtaa myöskään syvää punaa antavaa punajuurta! Mikä on sinun lempivärisi?

Näin teet sen:
Kalan värjääminen käy käden käänteessä, eikä vaadi kummempia kommervenkkejä. Murskaa valitsemasi marja ja sivele mehu sudilla valmiin graavisiivun päälle tai upota siivut hetkeksi punajuuriliemeen. Voilà! Jos graavaat kalan itse, voit lisätä väritehosteet jo kalaa graavatessa: lisää valitsemasi marjamurska tai punajuurimehu/raaste kalan pintaan. Pyyhi ylimääräiset suolat ja murskat pois ennen siivuttamista.

Niin ulkonäöltään kuin maultaankin upean alkupalan rakennat saaristolaisleivän päälle mustikalla värjätystä graavilohesta pyöräytetyllä ruusukkeella. Koristeluun voit käyttää mätiä. Jos harrastat marjastusta, voit näin hyödyntää itse kerätyt metsämustikat upeasti joulupöydässä!

Näyttävyyttä alkupaloihin mätimoussella!

Mätimoussella saat lisää volyymia alkupalalautasen kala-annoksiin!

  1. Hienonna keitetty muna haarukalla.
  2. Vaahdota 1 dl kermaa ja vatkaa 120 g smetanaa kermavaahtoon.
  3. Lisää joukkoon noin puolikkaan punasipulin silppu ja ½ ruukullista ruohosipulisilppua, hienonnettu kananmuna, sekä 1 tl sitruunamehua ja ripaus sitruunapippuria.
  4. Nostele 200 g kirjolohenmätiä joukkoon.

 

X