Lihamestari Pasi Tietäväinen kertoo käytännössä syntyneensä kaupan takahuoneeseen.

– Isäni oli ensin Jyväskylän Halssilassa myymälänhoitajana ja kotimme oli samassa rakennuksessa. Myöhemmin hän oli kauppiaana Aittorinteellä. Lapsuuteni ja nuoruuteni olin joko pyörimässä jaloissa tai auttelemassa takahuoneessa, maitokaapissa, kassalla tai vaikkapa jakamassa mainoksia postilaatikkoihin, Tietäväinen muistelee hymyillen.
Mestarin Herkussa hän aloitti vuonna 1996 käytyään kauppiaskoulutuksen ja lihamestaritutkinnon.

– Työskentelin myyjänä ja lihamestarin apulaisena nelisen vuotta, kunnes minusta tuli lihaosaston vetäjä. Työn ohessa opiskelin Jollaksen ruokamestarikoulutuksen ja vuonna 2012 sain Rôtisseur-käädyn kannettavakseni. Pidän tätä työtä ihan kunnia-asiana, että olen saanut parikymmentä vuotta tehdä työtäni intohimolla ja työnantajani arvostaa osaamistani.
2000-luvun alussa useat ruokakaupat joko pienensivät palvelutoriaan tai sulkivat sen kokonaan. Tietäväinen seurasi trendiä huolestuneena.

– Oli aika, jolloin oli jopa harvinaista, että mestari leikkaa lihaa palvelutiskiin tarjolle. Tällä hetkellä trendi on täysin päinvastainen: ammattitaidolla kypsytettyä ruokaa, laadukasta kotimaista lihaa ja henkilökohtaista palvelua resepteineen pidetään arvossa.
Uudistunut Mestarin Tori on hyvän ruoan edelläkävijä myös lihatuotteiden valikoiman suhteen. Perusvalikoimasta löytyvät aina palapaistit, suikaleet, luulliset tai luuttomat keittolihat ja karjalanpaistit. Viikonlopun herkutteluja varten leikataan tarjolle laadukasta pihviä naudasta, possusta ja karitsasta.

– Limousin-nautalihaa saamme läheltä Puuppolasta Lehtolan tilalta, viljaporsasta Pohjoisahon tilalta Laukaasta ja karitsamme tulee Muhokselta Muhniemen tilalta. Tuotteet saapuvat ruhoina, koska riiputamme lihat itse tietyissä lämpötiloissa, jotta voimme taata lihan tuoreuden asiakkaille. Teemme kaiken itse kotleteista, burgerpihveistä ja burgundinpadoista lähtien.

– Tällä hetkellä olen innoissani Mestarin Torin uusista raakakypsytyskaapeista, joissa pihvilihan aromit tiivistyvät ja liha mureutuu. Tietyn rasvaprosentin liha muhii kaapissa kahdesta neljään viikkoa. Tämä Dry Aged -liha kiinnostaa erityisesti viikonloppuisin ruoanlaittoon panostavia asiakkaitamme.

Lihamestari Tietäväinen tuntee onnistuneensa, kun asiakas saa kokonaisvaltaisen avun tuotteineen ja valmistusohjeineen esimerkiksi juhliin.

– Autan aina ilolla, kun saan suositella vaikkapa rippijuhliin paahtopaistia, jonka leikkaan ja maustan asiakkaalle valmiiksi, kirjoitan ohjeet paistamiseen ja uunista pois ottamisen jälkeiseen hetkeen. Kun asiakas myöhemmin palaa kertomaan onnistuneista juhlista, silloin tietää onnistuneensa.

Takaisin Mestareihin

TILAA UUTISKIRJE

Kuulet ensimmäisten joukossa asiakaseduistamme, tarjouksistamme, uutuuksistamme ja uutisistamme. Saat kirjeen sähköpostiisi kahdesti kuukaudessa.