5 askelta täydellisen mehevän joulukinkun valmistukseen

Joulutunnelma ei synny ilman joulukinkkua! Jos olet samaa mieltä, et ole yksin. Kinkun paisto on ehdottomasti yksi suomalaisen joulun suosituimmista perinteistä ja mehevä kinkku monen joulupöydän keskeisin tarjottava. Siksi kokemattomampaa kinkun paistajaa saattaakin jo jännittää – mutta ei hätää! Ota lihamestarimme ohjeet talteen, niin joulupöydän tähti onnistuu varmasti.

 Näin paistat suussa sulavan kinkun:

 1. Nosta kinkku hyvissä ajoin huoneenlämpöön
  Kinkun sisälämmön on hyvä olla 17 astetta ennen uuniin laittoa, joten lämpömittarin voi ottaa käyttöön jo tässä vaiheessa. Kinkun paistaminen liian kylmänä tekee lihasta kuivan ja kovan.
 2. Huuhtele kinkku
  Jos kinkku on pakattu vakuumiin, huuhtele kinkusta nesteet pussista poiston jälkeen kylmällä vedellä ja kuivaa tämän jälkeen taputellen.
 3. Laita uunin pohjalle syvempi vuoka täytettynä vedellä
  Näin kinkku saa kosteutta ja siitä tulee ihanan mehevä. Samalla helpotat uunin siivousta, jos paistaessa roiskuu nesteitä. Paistopussia ei paistaessa kannata käyttää, sillä silloin kinkun alapuolesta tulee turhan suolainen.
 4. Paista kinkku mielellään aina lämpömittarin kanssa
  Aseta mittari kohtaan, jossa ei ole luuta. Silloin saat selville lihan todellisen lämpötilan.
 5. Kypsytä meheväksi matalassa lämpötilassa
  Paista kinkku vuoassa ritilällä aluksi 30 min 200 asteessa ja laske lämpötila sitten 100 asteeseen, kunnes kinkun sisälämpötila on 77 celsiusta. Älä päästä kinkkua kuumenemaan liikaa – 80 astetta tarkoittaa jo ylikypsää kinkkua.

Jos et omista lämpömittaria, hyvä ohjenuora paistamisaikaan on 1,5 tuntia 1 kiloa kohden 120 asteisessa uunissa. Tällöin lihasta tulee varmasti kypsää.

Anna kinkun jäähtyä ainakin tunti, ennen kuin ratkot verkon pois.

Lihamestarin huntu:

Suolattu kinkku on jo itsessään maukas. Sinappihuntu antaa kuitenkin kauniin ja maukkaan säväyksen, jos kaipaat hieman juhlavampaa tarjottavaa.

Näin se onnistuu:

 1. Leikkaa ensin kuivunut nahka pois.
 2. Sekoita sinappia ja hunajaa kulhossa ja sivele seos kinkun päälle. Sekaan voi laittaaa korppujauhoja tai vaikka maissihiutalemuroja, jotka antavat pintaan rapeutta.
 3. Paista hunnutettua kinkkua vielä noin 10 minuuttia 120 asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniin ruskean värin.

Sitten nauttimaan!

Vaihtoehtoja kinkulle:

Jos kinkku ei ole joulusi kunkku, suosittelee Lihamestari helposti ja nopeasti valmistuvaa kalkkunafilerullaa tilalle.
Vegaaneille puolestaan löytyy pieni erä valmiita vegaanisia kinkkuja. Kysy lisää myymälästä ja pyydä tilaus, jotta saat varmasti omasi!

X