Mitä kukkia voi viedä tuliaisiksi allergikolle?

Inkalilja sopii allergikolle

Allergikkoa voi muistaa esimerkiksi tuoksuttomalla viherkasvilla tai allergiaystävällisellä kukkakimpulla.

Tyypillisimpiä kasvien aiheuttamia allergiaoireita ovat tuoksusta tai siitepölystä aiheutuva allergia sekä kosketusallergia ja ihottuma. Myös joidenkin kasvien maitiaisnesteet voivat aiheuttaa allergisia oireita, kun ne kasvien lehtien pinnalle kuivuessaan voivat muuttua pölyksi ilmaan. Kasvien lehtien pinnalle kertyvä pöly voi myös aiheuttaa allergiaa, joten kasvien pinnat tulisi aika ajoin puhdistaa.

Kukkavalikoimasta löytyy kuitenkin runsaasti valinnanvaraa ja allergisellekin löytyy vaihtoehtoja. Hyvin pahasta allergiasta kärsivälle tai astmaatikolle kannattaa kuitenkin miettiä jotain toista vaihtoehtoa tuliaiseksi.

Ruukkukukista hyvä vaihtoehto allergiselle on tuoksuton tulilatva, josta löytyy useita eri värejä. Lisäksi tulilatva on pitkäkestoinen ja helppohoitoinen. Kukkivat kaktukset ovat myös tuoksuttomia, mutta siitepölyä ne tuottavat runsaasti. Begonioista löytyy myös värivaihtoehtoja moneen makuun, kuten myös timanttiananaksista. Moni orkidealaji on myös täysin tuoksuton.

Viherkasviallergia on hyvin harvinaista. Kaikista allergiaystävällisimpiä ovat nukkumaijat ja -matit, muorinkukat, piileat, anopinkielet, kaktukset, palmuvehkat ja mehikasvit. Allergiaa taas pahiten aiheuttavat maitiaisnestettä sisältävät kasvit kuten viikunat (erityisesti limoviikunat), jukkapalmut, tyräkit, traakkipuut sekä viirivehka.

Leikkokukkakimppu allergiselle sidotaan niin ikään tuoksuttomista kukista. Tulilatvaa löytyy myös leikkokukkana ja ruusut ovat nykyään lähes hajuttomia – tuoksuvaa ruusua on oikeastaan enää vaikea löytää. Upeat hortensiat kestävät leikkokukkana pitkän aikaa. Värililjatkaan eivät tuoksu ja ovat allergiaystävällisiä, kun niistä poistaa heti kukan avauduttua heteet. Muita tuoksuttomia kukkia ovat esimerkiksi afrikanlilja, eustoma ja protea.

Tulilatva sopii lahjaksi allergikolle
X